Agenda

Hematondag Noord Zwolle

Van der Valk hotel, Nieuwleusenerdijk 1, 8028 PH Zwolle

‘s Morgens zijn er hoofdzakelijk inleidingen waar specialisten informatie geven over de verschillende ziektebeelden. ‘s Middags zijn er sessies over allerlei onderwerpen, bijvoorbeeld stamceltransplantatie, oncologische fysiotherapie en complementaire zorg.

Van der Valk Zwolle - Fotograaf Peter Baas

Programma:

 • 09.45 Ontvangst met koffie/thee
 • 10.30 Welkom en mededelingen door de dagvoorzitter
 • 11.00 Ochtendlezingen
 • 12.30 Lunch en tijd voor lotgenotencontact
 • 13.45 Middagsessies
 • 15.15 Lotgenotencontact met hapje en een drankje

Je kunt de hele dag de informatiemarkt bezoeken met stands van diverse organisaties.

Ook kun je je opgeven voor een massage bij de stand van Massage bij Kanker.

Er is een gezamenlijk meetingpoint van het Vragenteam en de besloten Facebookgroepen. Meld je daar voor lotgenotencontact.

Ochtendlezingen

In de lezingen 1 t/m 7 krijg je informatie over de betreffende ziekte. Je hoort over de diagnostiek en de huidige behandelingsrichtlijn. Ook vertelt de inleider over de nieuwste ontwikkelingen, patiëntgerichte therapie en wanneer er sprake kan zijn van een wait-and-seebeleid. Er is ruimte voor het stellen van vragen.

 1. Chronische lymfatische leukemie, Mar Bellido Casado, internist-hematoloog UMC Groningen
 2. Myelodysplastisch syndroom (MDS) en acute myeloïde leukemie(AML) Bregje van Zaane, internist-hematoloog Flevoziekenhuis Almere
 3. Chronische myeloïde leukemie (CML), Nicole Blijlevens, internist-hematoloog Radboudumc Nijmegen
 4. Hodgkinlymfoon en agressief non-hodgkinlymfoom, Mels Hoogendoorn, internist-hematoloog MCL Leeuwarden
 5. Indolent non-hodgkinlymfoom, Annette van der Velden, internist-hematoloog Martini Ziekenhuis Groningen
 6. Multipel myeloom, Esther de Waal, internist-hematoloog MCL Leeuwarden
 7. Ziekte van Waldenström, Bas Franken, internist-hematoloog MCL Leeuwarden
 8. Late effecten, Hanneke Vos-Westerman, radiotherapeut-oncoloog Isala ziekenhuis Zwolle
  Zij zal vertellen over de mogelijke late effecten die kunnen ontstaan na bestraling van hodgkinlymfomen. Wat kan de BETER-poli betekenen voor mensen die langer dan vijf jaar geleden zijn behandeld voor hodgkinlymfoom.
 9. Partners en naasten, Liesbeth Kramer, senior verpleegkundige UMC Utrecht
  Kanker heeft grote invloed op het leven van de partners en naasten. Hoe gaan zij om met beperkingen, een ander leefpatroon of het uiten van gevoelens? Deze sessie is uitsluitend voor partners en naasten. Maximaal 15 deelnemers.

Middagsessies

 1. Stamceltransplantatie, Tite Reker, transplantatieverpleegkundige UMC Groningen
  Je krijgt informatie over de verschillende vormen en wat een transplantatie kan betekenen op lange termijn.
 2. Oncologische fysiotherapie, Bertine Tieberink, oncologiefysiotherapeut
  Er is aandacht voor stijfheid, verlies van spierkracht, littekens en vermoeidheid en welke mogelijkheden er zijn om je klachten te verminderen
 3. Immuuntherapie, Tom van Meerten, internist-hematoloog UMC Groningen
  Wat is immuuntherapie en welke soorten zijn er? Waarom en bij welke kankers kan deze therapie worden voorgeschreven? Hoe verloopt de immuuntherapiebehandeling en van welke bijwerkingen kun je last krijgen?
 4. Omgaan met wait-and-see voor nog niet behandelde patiënten, Nella Croese, klinisch psycholoog/psychotherapeut Gelre ziekenhuizen Apeldoorn
  Wat betekent het als je de diagnose kanker krijgt en er niet direct wordt gestart met een behandeling. Wat verandert er in je leven en wat is de psychische belasting hiervan.
 5. Doorleven na kanker, Ivonne Oomen, oncologieverpleegkundige en Elke van Liempd, medisch maatschappelijk werker, beiden Catharina Ziekenhuis Eindhoven
  Hoe pak je de draad van je leven weer op na kanker en hoe ga je om met de late effecten die je - ook na lange tijd - in je leven kunt ervaren? De inleiders gaan in op zowel lichamelijke, sociale als psychische gevolgen. Bijvoorbeeld: vermoeidheid, werk, relaties, partner/intimiteit. De sessie richt zich op mensen die langer geleden (meer dan vijf jaar) zijn behandeld en ook partners zijn welkom.
  Maximaal 30 deelnemers.
 6. Complementaire zorg, Herman Kraaij, lid van de commissie Belangenbehartiging Hematon
  Het nut van aanvullende zorg op de reguliere behandeling van kanker is nog altijd omstreden en wordt regelmatig afgedaan als ‘kwakzalverij’. Desondanks menen veel patiënten en ex-patiënten dat zij baat hebben (gehad) bij complementaire zorg. In deze presentatie wordt ingegaan op diverse vormen ervan, het (gebrek aan) wetenschappelijke bewijs voor de effectiviteit, evenals de vraag welke vormen zinvol kunnen zijn tijdens de diverse fasen van de behandeling. Het standpunt van Hematon komt aan de orde en is er gelegenheid tot discussie.
 7. Kanker en werk, Cobi Oostveen, bedrijfsarts consulent oncologie en Jan Roelevink, coach Kanker en werk
  Veel voorkomende problemen van (ex-)kankerpatiënten bij terugkeer naar werk worden besproken. In de werksituatie komen vaak (on)verwachte struikelblokken voor. Een aantal daarvan wordt behandeld. Na de presentatie is er ruimte voor vragen.
 8. Partners en naasten, Liesbeth Kramer, senior verpleegkundige UMC Utrecht
  Kanker heeft grote invloed op het leven van de partners en naasten. Hoe gaan zij om met beperkingen, een ander leefpatroon of het uiten van gevoelens? Deze sessie is uitsluitend voor partners en naasten.
  Maximaal 30 deelnemers.
 9. Mindful bewegen, Annemarijn Oosterwelder, fysiotherapeut
  Mindful bewegen houdt in dat je met aandacht beweegt, open minded, geduldig en zonder ander doel dan dat wat je ervaart te accepteren. Je leert stoelyogaoefeningen en ondergaat de kracht van muziek en een gedicht, en merkt dat dit verschillende emoties los kan maken.
  Maximaal 30 deelnemers.

Aanmelden

Je bent van harte uitgenodigd voor deze Hematondag in Zwolle. Op deze dag kun je meer te weten komen over je ziekte, lotgenoten ontmoeten en je verhaal delen. Naasten zijn ook van harte welkom.
Meld je aan vóór 23 februari 2019 via het online formulier, of als dat niet lukt telefonisch tussen 19.00 - 20.00 uur op nummer 06-23 18 55 84, Jan Roelevink.

Wil je een specifieke vraag stellen aan een spreker, vermeld de vraag dan op het digitale aanmeldingsformulier.

Mocht je na aanmelding verhinderd zijn, dan verzoeken wij je dringend dit door te geven via hematondag@hematon.nl of bovengenoemd telefoonnummer.

AGENDACategorieën