• foto Harold van Beele
  • foto_Harold_van_Beele
  • foto Jolanda Bot
  • foto Jolanda Bot

Hematon openingscongres was een succes!

In een bomvol congrescentrum in Nieuwegein vierde Hematon op 29 maart haar oprichting met een openingscongres. Het werd een bijzondere dag die tot in de puntjes klopte. Alle elementen van het motto van Hematon waren aanwezig: weten, delen, ontmoeten. Het 'weten' kwam van de vijf sprekers tijdens de deelsessies. 'Delen' deden de deelnemers van het plenaire gedeelte en een aantal workshops, waar ze openhartig over hun eigen ervaringen vertelden. En tijdens de lunch en de borrel vonden heel veel spontane en geplande, gezellige, bemoedigende en inspirerende ontmoetingen plaats.

We zijn Hematon!

Hematon-voorzitter Paul Dijkstra opende het congres: 'Het is ons gelukt, we zijn Hematon!' Hij benadrukte dat Hematon zo veel mogelijk samen doet, maar dat er ook nog activiteiten per ziekte zijn. Zoals de contactdagen of de katernen in het magazine. Hij bedankte de vrijwilligers voor wie dit het moment was om het stokje over te dragen en sprak zijn respect uit voor die beslissing. 'Ons motto is weten, delen en ontmoeten. Wij willen eraan bijdragen dat u zo goed mogelijk geïnformeerd bent, zodat u een gelijkwaardig gesprekspartner voor uw dokter kunt zijn en de regie over uw eigen behandeling voert. We willen helpen met het delen van ervaringen die van belang kunnen zijn voor een ander. En we willen zorgen dat lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten.

Deelsessies

Atie Frederiks, dagvoorzitter, praatte de dag met professionele flair aan elkaar en stelde iedereen gerust. Met behulp van stellingen warmde zij met de sprekers het publiek op voor het hart van het congres: de deelsessies. Er waren er vijf: 

Lied

Het slot van het programma bevatte nog een grote verrassing. De pianist, die tot dan toe op de achtergrond was gebleven, bleek tijdens de dag een lied geschreven te hebben. Een lied dat flarden bevatte van teksten die hij gedurende de dag had opgevangen. Dat leidde tot een bijzonder slot. Niet veel congressen eindigen met een zingende zaal…

Ruud Bos - foto door Jolanda Bot
Ruud Bos - sessie Partners en naasten