Hodgkinlymfoom

 

Lymfklieren zitten overal in het lichaam. Deze klieren zitten in de hals, oksels, langs de luchtpijp, bij de longen, darmen en liezen en ook achter de buikholte en in de bekkenstreek. Lymfklieren werken als 'filters'. Ze maken ziektekiemen, bacteriën en virussen onschadelijk. Dat gebeurt met behulp van lymfocyten (een soort witte bloedcellen) die voor de afweer zorgen. Deze worden aangemaakt in het beenmerg. Een kwaadaardige, ongeremde celdeling van de lymfocyten in de lymfklier vormt de kanker.

Vaak begint het hodgkinlymfoom in de hals. Soms in de milt, het beenmerg en de lever, omdat deze organen ook onderdeel zijn van het lymfestelsel. De ziekte kan zich via de lymfevaten verspreiden naar nabijgelegen lymfklieren. Pas later gaat ze naar verder weg gelegen klieren. Zelden (en dan pas in een vergevorderd stadium van de ziekte) kan het hodgkinlymfoom in de bloedbaan terechtkomen en zich van daaruit uitbreiden naar andere organen in het lichaam.

Komt het hodgkinlymfoom vaak voor?

De afgelopen jaren is het aantal patiënten met het hodgkinlymfoom licht gestegen. In 2000 waren er 375 patiënten, in 2011 waren dit er 450. De ziekte kan op iedere leeftijd voorkomen, maar er zijn twee groepen: jongeren van ongeveer 20 jaar en mensen ouder dan 55 jaar. De ziekte komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. 

Risicofactoren voor het hodgkinlymfoom

Over risicofactoren bij het hodgkinlymfoom is nog niets met zekerheid bekend.

Vooruitzichten

Hodgkinpatiënten hebben een behoorlijke overlevingskans die dankzij medische ontwikkelingen zelfs is toegenomen in de afgelopen jaren. Tussen 1989 en 1994 was 76% van de patiënten na vijf jaar nog in leven. Tussen 2001 en 2005 nam dit toe naar 81%. De overlevingskans van een patiënt hangt ook af van de leeftijd, de conditie en het stadium van de ziekte.

Hodgkinlymfoom

Hodgkinlymfoom

Film over het hodgkinlymfoom. Ongeveer vijfhonderd mensen worden jaarlijks geconfronteerd met het hodgkinlymfoom. 'Tachtig tot negentig procent overleeft' weet hematoloog Elly Lugtenburg. Met ex-patiënt Ainsley Slikkerveer brengt ze je volledig op de hoogte.

Nodulair paragranuloom

Nodulair paragranuloom

Film over het nodulair paragranuloom. Het nodulair paragranuloom is een zeldzame variant van het hodgkinlymfoom. Het grote verschil met een 'gewoon' hodgkinlymfoom is dat het nodulair paragranuloom heel vaak terugkomt. Ook dan is meestal genezing mogelijk, is de hoopvolle boodschap van ex-patiënt Marcel van der Steen en hematoloog Peter van der Velden.

Word lid!

Als patiënt wil je meer weten over je ziekte, je verhaal delen en lotgenoten ontmoeten. Hematon maakt dat mogelijk met behulp van haar leden en donateurs. Als lid krijg je een welkomstpakket met het bijzondere boek 'Ervaringen', vol herkenning en informatie. Bovendien ontvang je vier keer per jaar Hematon Magazine: een blad boordevol interviews, nieuws en medische updates. 

Je ontvangt verder uitnodigingen voor regionale en landelijke bijeenkomsten waar je lotgenoten ontmoet en relevante informatie over je ziekte krijgt van artsen en andere deskundigen. Het lidmaatschap kost slechts € 25,00 per jaar.

Word lid!

Patiëntenwijzer bloedkanker of lymfklierkanker

Wil je kiezen in welk ziekenhuis je behandeld wilt worden? De online patiëntenwijzer kan je helpen. Daarin geeft Hematon informatie over de kwaliteit van de zorg bij bloedkanker en lymfklierkanker in de Nederlandse ziekenhuizen.