Nieuws

Iets verhoogde kans op darmkanker na specifieke hodgkinbehandeling

Mensen met een hodgkinlymfoom die een specifieke behandeling hebben gehad, lijken een iets verhoogde kans op darmkanker te hebben. Het gaat om patiënten bij wie de buik is bestraald en die chemotherapie met een hoge dosis van het middel procarbazine hebben gehad.

Iets verhoogde kans op darmkanker na specifieke hodgkinbehandeling

Het zou goed zijn wanneer deze patiënten als ze ouder dan 35 jaar zijn, vanaf tien jaar na de eerste behandeling elke vijf jaar een darmonderzoek krijgen. Dat pleidooi houden Anne van Eggermond (NKI-AvL) en collega’s in de British Journal of Cancer. Ze doen dat naar aanleiding van hun omvangrijke studie met data uit de Nederlandse Kanker Registratie.

Het onderzoek werd uitgevoerd met de gegevens van 3121 hodgkinpatiënten. Zij werden allemaal behandeld tussen 1965 en 1995 en hadden de ziekte minstens vijf jaar overleefd. In deze groep kregen 55 patiënten darmkanker. Dat is keer 2,4 vaker dat normaal.

Ondanks de grote patiëntengroep was het aantal gevallen van dikkedarmkanker te laag om iets te zeggen over de samenhang tussen een eerdere behandeling van hodgkinlymfoom en het daaropvolgend risico op het ontwikkelen van darmkanker. Ook ontbrak informatie over gemeenschappelijke risicofactoren, zoals erfelijke factoren van darmkanker. Daarom moeten de resultaten voorzichtig geïnterpreteerd te worden, vinden de auteurs.

Ben je in het verleden behandeld voor een hodgkinlymfoom met buikbestraling en procarbazine? Overleg dan met je behandelend arts of controles op darmkanker voor jou zinvol zijn.