Nieuws

Jongeren ervaren meer problemen na leukemie en lymfklierkanker

Jongvolwassenen (18-35 jaar) die genezen van lymfklierkanker of leukemie ervaren meer verdriet en angst dan oudere (65+) ex-patiënten. Dat blijkt uit twee studies van de universiteit van Colorado, die werden gepubliceerd in de Journal of Psychosocial Oncology.

Jongeren problemen na leukemie en lymfklierkanker

Van de jongere patiënten zegt 45% psychisch leed van gemiddeld tot hoog niveau te ervaren, terwijl slechts 18% van de oudere patiënten dezelfde niveaus aangeeft. Het blijkt daarbij niet van belang te zijn hoe lang geleden de kanker zich heeft voorgedaan.

De onderzoekers verklaren het verschil tussen de twee groepen met het begrip 'levensperspectief'. Iedereen verwacht in zijn leven een bepaalde ontwikkeling door te maken, onder meer op sociaal, cultureel of economisch terrein. Een ziekte als kanker heeft in de een eerdere levensfase een veel grotere verstoring in die ontwikkeling tot gevolg, dan in een latere. Ook kunnen oudere patiënten steunen op meer levenservaring. 'Kanker was niet het moeilijkste dat ik in mijn leven ben tegengekomen', zei een van de oudere deelnemers aan het onderzoek.

Onderzoeker Whitney Jones: 'Nu patiënten steeds langer met en na kanker leven, wordt het meer en meer belangrijk dat we onderzoeken hoe hun leven er dan uitziet. Wat is hun kwaliteit van leven, en hoe kunnen we die beter maken?' Volgens de onderzoekers is het goed om te weten welke groepen patiënten het grootste risico op psychische problemen, zodat behandelaars daar extra alert op kunnen zijn.