Nieuws

Nieuwe immuunaanpak nu onderzocht bij lymfoompatiënten

Het injecteren van zeer kleine hoeveelheden van twee immuunstimulerende middelen direct in vaste tumoren bij muizen kan alle sporen van kanker bij de dieren elimineren. Ook de verre, onbehandelde uitzaaiingen. Dat ontdekten onderzoekers van de Stanford University School of Medicine.

Nieuwe immuunaanpak nu onderzocht bij lymfoompatiënten

De aanpak werkt voor veel verschillende soorten kankers, zo blijkt uit het onderzoek. Stanford gaat nu in een klinisch onderzoek testen of de techniek ook voor lymfoompatiënten werkt.

Muizen die genetisch gemanipuleerd werden om spontaan borstkankers te ontwikkelen in hun borstkussentjes reageerden ook op de behandeling. Het behandelen van de eerste tumor die ontstond verhinderde vaak het optreden van meer tumoren en verhoogde de levensduur van de dieren aanzienlijk, ontdekten de onderzoekers. 

Lokale toepassing

Deze benadering omzeilt de noodzaak om tumor-specifieke immuundoelen te identificeren en vereist geen activering op grote schaal van het immuunsysteem of aanpassing van de immuuncellen van een patiënt. De onderzoekers geloven dat de lokale toepassing van zeer kleine hoeveelheden van de middelen zou kunnen dienen als een snelle en relatief goedkope kankertherapie die waarschijnlijk niet de nadelige bijwerkingen veroorzaakt die vaak worden gezien bij immuunstimulatie voor het hele lichaam.

Eén werkzame stof is in de Verenigde Staten al goedgekeurd voor gebruik bij mensen; de andere is getest voor menselijk gebruik in verschillende klinische onderzoeken.

Beeld: Alexas_Fotos