Nieuws

Schippers zet ibrutinib in 'sluis' om financiële risico's te beperken

Minister Schippers heeft laten weten dat het middel ibrutinib (Imbruvica), voor CLL-patiënten die niet eerder behandeld zijn, niet automatisch wordt opgenomen in het basispakket.

Willem I sluis Amsterdam - foto Gouwenaar

Ibrutinib komt als eerste geneesmiddel in Nederland in een soort wachtruimte terecht, die de minister de 'sluis' noemt. Terwijl het middel in die sluis wacht, neemt de minister een aantal maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de toelating van het geneesmiddel niet tot financiële risico's leidt. Zo komt er een bijeenkomst met onder meer artsen, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties, waaronder Hematon, om afspraken te maken over 'gepast gebruik'. Ook vraagt de minister advies aan het ZorgInstituut Nederland. Is dat advies positief, dan starten de prijsonderhandelingen over het geneesmiddel. Met behulp van de uitkomsten daarvan besluit de minister of het middel toegelaten wordt. Er bestaat dus een kans dat ibrutinib niet in het basispakket komt voor 'nieuwe' CLL-patiënten. Ibrutinib is op dit moment al wel toegelaten voor de behandeling bij een aantal andere indicaties, bijvoorbeeld bij CLL-patiënten of waldenström die al minstens één behandeling gehad hebben en bij mensen met terugkerend mantelcellymfoom. Voor deze mensen blijft het middel in het basispakket.

Hematon gaat samen met LevenmetKanker en met de HOVON in overleg met het ministerie en het Zorginstituut. Doel is uiteraard om het middel ook voor de nieuwe indicaties beschikbaar te krijgen. Anders moeten nieuwe patiënten, die samen met hun dokter voor ibrutinib kiezen, verplicht eerst behandeld worden met chemotherapie. En dat is volgens Hematon een onwenselijke situatie.