Nieuws

Woensdag 4 februari Wereldkankerdag

Aanstaande woensdag 4 februari is het Wereldkankerdag. Deze dag is door de Union for International Cancer Control (UICC) uitgeroepen tot dé dag waarop mensen over de hele wereld stilstaan bij kanker.

wereldkankerdag - foto Photl

Het belangrijkste doel van de dag is het bewustzijn rond kanker te vergroten. Zodat er meer aandacht komt voor het voorkómen en vroege opsporing en behandeling van kanker. Daarnaast wil de UICC met deze dag het belang van de kwaliteit van leven voor mensen met kanker te benadrukken.

Vier thema’s

De dag kent dan ook vier thema’s: ‘Gezonde keuze’, over de invloed van leefstijl en het beleid van overheid en organisaties op het voorkomen van kanker, ‘Vroege ontdekking’, ‘Behandeling voor iedereen’, over het recht van toegang op goede zorg en ‘Kwaliteit van leven’.

Activiteiten

Door het hele land zijn er activiteiten georganiseerd, deels op dezelfde dag, deels in de rest van de week. Het Radboudumc heeft bijvoorbeeld een publiekssymposium en een informatiemarkt. In het Maastricht UMC+ schenken artsen en onderzoekers tegen een kleine vergoeding koffie tijdens het Koffiemoment voor Kanker. Daarmee wordt geld opgehaald voor onderzoek naar kanker. En verder heeft vrijwel elk inloophuis een open dag en speciale activiteiten. Op www.wereldkankerdag.nl staat een interactieve kaart met alle activiteiten, zodat je eenvoudig een bijeenkomst bij jou in de buurt kunt zoeken.