Nieuws

Keuzehulp voor oudere AML-patiënten

Voor oudere patiënten met AML, die niet meer kunnen genezen, ontwikkelde het HagaZiekenhuis een online tool die helpt bij het maken van keuzes in de behandeling. Hematon dacht mee.

Keuzehulp voor oudere AML-patiënten

Kies je voor een behandeling die je leven met gemiddeld vier maanden verlengt, maar waar je flink ziek van kunt worden? Of laat je je liever niet behandelen? Dat zijn keuzes waar mensen van 75 jaar of ouder met acute myeloïde leukemie (AML) mee te maken kunnen krijgen. De nieuwe keuzehulp helpt daarbij.

Ada van Oosten, vrijwilliger bij Hematon, was nauw betrokken bij het ontwikkelen van de keuzehulp. 'Als je hoort dat je zo ernstig ziek bent en niet meer kunt genezen, blijf je in het gesprek met de arts bij dat ene zinnetje hangen. Daardoor mis je veel van de informatie die je krijgt. De keuzehulp zet de behandelmogelijkheden op een rij. Je kunt nu rustig thuis via de computer met familie of vrienden het hele verhaal nog eens nalezen. Aan het eind van de keuzehulp maak je een behandelkeuze. Als je ervoor kiest om niet behandeld te worden, kan de arts doorverwijzen naar een uitgebreid ondersteuningscircuit van huisarts, fysiotherapeuten, diëtisten, thuiszorg, psychologen of ontspanningstherapeuten', legt ze uit op de site van het ziekenhuis.

In een gesprek met de hematoloog wordt de uitkomst van de keuzehulp vervolgens besproken. Dan nemen patiënt en hematoloog samen een beslissing over de behandeling.

Beeld: Qimono