Nieuws

Stoppen met TKI's veilig, Hematon verzoekt behandelrichtlijn aan te passen

Hematon gaat een verzoek indienen om de behandelrichtlijn voor chronische myeloïde leukemie te veranderen. Ze doet dat nu onderzoek heeft uitgewezen dat stoppen met tyrosinekinaseremmers voor veel patiënten mogelijk is.

Stoppen met  medicatie - cartoon Ron de Haer

Het onderzoek EURO-SKI werd van juni 2012 tot december 2014 gehouden onder 868 patiënten uit elf landen. Het onderzoek was bedoeld om vast te stellen welke factoren de kans groter maken dat patiënten met CML veilig de behandeling met tyrosinekinaseremmers (TKI's) kunnen staken. Onder de TKI's vallen imatinib, nilotinib en dasatinib.

Uit het onderzoek blijkt dat onder andere geslacht en leeftijd niet van invloed zijn op het succesvol stoppen. De duur van de behandeling met TKI's en de duur van moleculaire reactie op die behandeling zijn wel van invloed.

Het onderzoek toont aan dat 62 procent na zes maanden zonder medicatie nog een reactie op de behandeling had. Na twaalf maanden is dat percentage gezakt naar 56 procent en na 24 maanden tot 51 procent, meldt Medidact.

Deelnemers aan het onderzoek moesten tenminste drie jaar therapie met TKI's hebben gehad. Ook was een zeer goede respons vereist op de behandeling gedurende één jaar voorafgaand aan het onderzoek. Volgens hematoloog Jeroen Janssen op de website CMyLife is stoppen nu veilig. Als je dus voldoet aan de criteria van de studie en je wilt stoppen, kun je het beste een ervaren CML-dokter zoeken om je voornemen te bespreken.